Sunday, November 18, 2018

RESIPI: Butter Chicken


Image result for resipi ayam butter chicken

Butter Chicken


Bahan bahan: 

  • 2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil 
  • 2 sudu besar mentega
  •  1 sudu besar cili merah - cincang 
  • 2 chili padi - cincang 
  • 1 pelepah daun kari 
  • Beberapa keping cheese 
  • 230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai 
  • Secubit serbuk perasa ayam Knorr - optional
  • Garam 
  • Serbuk lada hitam


Bahan perap: 

  • 1 sudu kecil garam 
  • 1/2 sudu besar gula 
  • 2 sudu kecil serbuk kari 
  • 1 sudu besar tepung gandum 
  • 1 telur


Cara cara: 

  1. Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan. 
  2.  Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. 
  3. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
  4.  Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
  5.  Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.







Love,
Cik Purple

No comments:

Post a Comment