Ayam Percik Kelantan
Bahan bahan;
- Ayam - lumur garam
- 2 ulas bawang merah - tumbuk
- Sedikit halia - tumbuk
- Gula
- Garam
- Asam keping
- 1 kotak santan
- 1 kotak air
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 batang serai - ketuk (optional)
Cara cara:
- Satukan santan, air dan bahan tumbuk. Masak atas api perlahan dengan serai sambil terus dikacau.
- Masukkan garam, gula dan asam keping. Kacau sehingga hampir mendidih.
- Masukkan tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air. Masak sehingga kuahnya berkilat.
- Sesuaikan rasa dan bolehlah dimasukkan ayam yang dibakar atau digoreng.
Love,
Cik Purple
Looks delicious, Tq for the recipe. I want to share my personal recipe,
ReplyDeletecan try this too. Really awesome taste.
http://resepirotipizzasosejmini.blogspot.com/