Sunday, November 25, 2018

RESEPI: Ayam Percik Kelantan


Image result for resipi ayam percik kelantan

Ayam Percik Kelantan

Bahan bahan;

  •  Ayam - lumur garam 
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk 
  • Sedikit halia - tumbuk 
  • Gula 
  • Garam 
  • Asam keping 
  • 1 kotak santan 
  • 1 kotak air 
  • 2 sudu besar tepung beras 
  • 1 batang serai - ketuk (optional)


Cara cara: 
  1. Satukan santan, air dan bahan tumbuk. Masak atas api perlahan dengan serai sambil terus dikacau. 
  2.  Masukkan garam, gula dan asam keping. Kacau sehingga hampir mendidih. 
  3. Masukkan tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air. Masak sehingga kuahnya berkilat. 
  4. Sesuaikan rasa dan bolehlah dimasukkan ayam yang dibakar atau digoreng.
 Nota: Jika memilih untuk membakar ayam, bolehlah lumur dengan garam, bawang putih dan halia. Kemudian dikukus seketika








Love,
Cik Purple

1 comment:

  1. Looks delicious, Tq for the recipe. I want to share my personal recipe,
    can try this too. Really awesome taste.
    http://resepirotipizzasosejmini.blogspot.com/

    ReplyDelete